Så många elever väljer friskolor i Sverige
Publicerat: 2024-08-12
Övrigt
Sedan friskolereformen 1992 har antalet friskolor och elever som väljer dessa skolor ökat markant i Sverige. Idag går nästan 20 procent av alla barn och elever i en fristående för-, grund- eller gymnasieskola. För att förstå den växande trenden presenteras här några anledningar till varför utvecklingen har sett – och ser ut – som den gör.
I början av 90-talet infördes skolreformen, vilket innebar att samma villkor skulle gälla för såväl friskolor som kommunala skolor. Sedan dess har andelen fristående aktörer vuxit i antal och idag finns drygt 4 193 fristående skolor och förskolor utspridda över hela landet. Det innebär närmare en fjärdedel av alla svenska förskolor och skolor. Denna utveckling har medfört att många föräldrar och elever i dag har fler valmöjligheter när det gäller utbildning än tidigare, vilket har gjort att trenden med att välja fristående alternativ fortsätter att öka.
Specialisering och profiler
Fristående skolor erbjuder ofta specialiseringar och profiler som kan vara mycket attraktiva för elever med specifika intressen eller behov. Många friskolor profilerar sig inom områden som musik, idrott eller språk, vilket gör dem till ett lockande alternativ för många familjer.
Geografisk spridning och tillgänglighet
Friskolor finns inte bara i storstäderna utan också i många mindre kommuner. Fristående förskolor finns i 245 av landets 290 kommuner och fristående grundskolor i 186 kommuner. Detta har gjort det möjligt för fler elever i olika delar av landet att ta del av den utbildning som passar dem bäst. Många elever väljer friskolor just på grund av deras specifika pedagogiska inriktning och de extra möjligheter som dessa skolor ofta erbjuder.
Mindre skolor och personligare undervisning
Friskolor är ofta mindre än de kommunala skolorna. Av de fristående grundskolorna har 31 procent färre än 100 elever, jämfört med de kommunala skolornas genomsnitt på 267 elever per skolenhet. Detta kan innebära en mer personlig och individanpassad undervisning, något som många föräldrar och elever värdesätter högt skriver friskolornas riksförbund. För gymnasieskolor är motsvarande siffror 21 procent för fristående skolor och ett genomsnitt på 302 elever per enhet för kommunala skolor.
Läs också: Skillnad på friskola och kommunal skola: Vad du bör veta
Närmare än halv miljon barn och elever
Sammanfattningsvis kan man säga att friskolor har blivit ett etablerat och viktigt inslag i det svenska utbildningssystemet. Idag går mer än 417 000 barn och elever, vilket motsvarar nästan 20 procent av alla barn och elever i Sverige, i fristående för-, grund- eller gymnasieskolor. De erbjuder alternativ och valmöjligheter som många föräldrar och elever uppskattar, vilket har bidragit till ökad popularitet.
För mer statistik över skolor och elevernas skolval, besök friskola.se
Vill du veta mer om hur Tellusgruppen arbete och vision att utbilda nästa generation, klicka här