Myter och fakta om friskolor: ”Kostar friskolor pengar?”
Publicerat: 2024-09-04
Övrigt
Svenska friskolors intäkter består av kommunal skolpeng och statliga bidrag. Ändå är många osäkra på om friskolor är gratis för eleverna eller inte. Här reder vi därför ut vad som gäller för avgifter och finansiering av friskolor i Sverige.
Myten om kostnader för friskolor
Det finns en myt om att friskolor tar ut höga avgifter eller att de är dyrare än kommunala skolor. Detta stämmer inte. Friskolornas intäkter kommer från samma källor som de kommunala skolorna och de ska följa samma regler för avgiftsfri utbildning. Skolpengen och statliga bidrag utgör basen för finansieringen, vilket säkerställer att friskolor är gratis för eleverna och tillgängliga för alla, oavsett ekonomisk bakgrund. Så var kommer myten om att friskolor kostar pengar från?
Privatskolor före friskolereformen
Innan friskolereformen och dagens skolpengssystem var begreppet ”privatskolor” vanligt förekommande i Sverige, ofta i form av internatskolor. Dessa skolor fanns framför allt i storstäderna och finansierades bland annat av terminsavgifter. Idag finns ett fåtal internatskolor kvar, men undervisningen är likt alla skolor i Sverige, inordnad i skolpengssystemet och läroplanen. Internatdelen, det vill säga boende och fritidsaktiviteter utanför utbildningen, finansieras däremot privat.
Läs också: Ny enkät från Skolinspektionen: ”lärare på friskolor trivs bättre än på kommunala skolor”
Avgiftsfri utbildning enligt skollagen
Enligt skollagen ska undervisningen i både fristående grund- och gymnasieskolor vara avgiftsfri. Därmed är friskolor kostnadsfria för eleverna och får inte ta ut elevavgifter, anmälnings-, kö- eller registreringsavgifter. Undervisningen ska finansieras genom kommunal skolpeng och statliga bidrag. Skolpengen ska motsvara kommunens budgeterade kostnader per elev för sju kostnadsslag, dessa är:
- Undervisning
- Lärverktyg
- Elevhälsa
- Måltider
- Lokalkostnader
- Administration (schablonersättning)
- Mervärdesskatt (schablonersättning)
Finansiering av friskolor
Summan av dessa kostnadsslag utgör grundbeloppet. Fristående skolor ska ha samma ersättning som kommunala skolor för fem av kostnadsslagen, medan administrations- och mervärdesskattekostnader uppskattas och ersätts med schablonbelopp.
Både kommuner och fristående huvudmän rapporterar sina kostnader till Skolverket årligen, vilket säkerställer att ersättningen för kostnadsslagen är likvärdig mellan kommunala och fristående skolor.
Friskolor är gratis för eleverna, utan dolda avgifter
Eftersom skollagen fastställer att utbildningen ska vara avgiftsfri, får friskolor heller inte ta ut några dolda avgifter för undervisningen. Det kan dock förekomma mindre avgifter för exempelvis skolresor eller andra frivilliga aktiviteter, men dessa får inte vara obligatoriska och ska endast innebära mindre kostnader för eleverna.
För mer information om friskolors ekonomi och finansiering, besök friskola.se.