Tillstånd och regler för att starta en friskola
Publicerat: 2024-08-26
Övrigt
Att få tillstånd att starta en friskola innebär en krävande granskningsprocess. Myndigheten som beslutar om tillstånd för fristående skolor, eller friskolor, är Skolinspektionen, och för att möta myndighetens krav och regler finns områden som varje ny skolaktör bör känna till.
Vem får starta en friskola?
En av de vanligaste orsakerna till att starta en ny friskola är en pedagogisk idé eller ett utbildningskoncept som inte ryms inom den kommunala skolvärlden. Enligt skollagen kan både enskilda och juridiska personer driva friskolor. Det vanligaste är dock att en juridisk person, som en ekonomisk eller ideell förening, ett aktiebolag eller en stiftelse, står som huvudman för skolan.
Säkra förutsättningarna
På Skolinspektionens hemsida finns nödvändig information och ansökningsblanketter. Här framgår vilka krav som ställs på en friskola för att bli godkänd och få tillstånd för att driva friskola.
Ett led i att säkra förutsättningarna vad gäller finansieringen är att kontakta kommunen för att se vilka ekonomiska villkor som gäller där. Skolpengen, som finansierar utbildningen, kan variera beroende på kommunens resurser och prioriteringar.
Ansökan och tillsyn från Skolinspektionen
Ansökan om att driva en fristående skola ska lämnas till Skolinspektionen senast den sista januari året innan skolan planerar att starta. Skolinspektionen ansvarar även för tillsynen av fristående skolor för att säkerställa att de följer alla lagar och regler. Tillsynen kan leda till förelägganden om brister upptäcks, och i allvarliga fall kan tillståndet återkallas.
Läs också: Skolinspektionens granskning av skolor och friskolor
Lärare och lokaler
En del av att starta en friskola är att säkerställa att verksamheten har kvalificerade lärare och ändamålsenliga lokaler. Enligt skollagen måste alla lärare i både kommunala och fristående skolor ha lärarlegitimation. Detta innebär att de ska vara behöriga att undervisa i den specifika skolformen, årskursen och ämnet.
Skolinspektionen kräver även att skolan har tillgång till ändamålsenliga lokaler innan godkännande kan ges. Detta innebär att lokalerna måste vara anpassade för att uppfylla de krav som ställs i de olika ämnena och kunna bedriva en kvalitativ utbildning. Sökanden behöver tänka på allt från klassrum och gemensamma utrymmen till specialanpassade lokaler för praktiska och estetiska ämnen som idrott, hem- och konsumentkunskap och slöjd. Om skolan inte kan erbjuda dessa utrymmen direkt, behöver de visa på alternativa lösningar, som att hyra in sig i kommunala anläggningar eller andra friskolors lokaler.
För mer information om vilka regler och krav som gäller vid tillstånd för friskolor, besök gärna Skolinspektionens hemsida.