Kvalitet i skolan – vad utmärker en framgångsrik friskola
Publicerat: 2024-08-19
Övrigt
Alla barn och ungdomar har rätt till en bra skola. Alla har även rätt att välja vilken skola de vill gå i. Men med olika alternativ kan det vara svårt att veta vilken skola som passar sina, eller ens barns behov bäst. Ett systematiskt kvalitetsarbete är avgörande för att främja barns och elevers utveckling och lärande, här beskrivs några nyckelfaktorer och Tellusgruppens arbete med kvalitet i skolan.
Trygghet
Trygghet och studiero är avgörande för att eleverna ska lyckas i skolan. Frånvaro av våld och mobbning är därför en av de viktigaste faktorerna för föräldrarnas skolval där en trygg skolmiljö är avgörande för elevernas prestation och trivsel. Även om den stora majoriteten av eleverna känner sig trygga i skolan idag finns en växande grupp som inte gör det skriver Skolinspektionen.
För att skolor ska lyckas i arbetet att förhindra och förebygga kränkningar och diskriminering krävs ett kontinuerligt arbete för trivsel, liksom ett gemensamt förhållningssätt vad gäller lyssna och ta tillvara elevernas upplevelser och synpunkter. Här har varje enskild skola ett ansvar, bland annat genom att upprätta en årlig plan mot kränkande behandling.
Pedagogik och stöd
För kvalitet i skolan behöver personalen vara uppmärksam på varje elevs behov. Pedagogiken har därför stor betydelse i hur väl eleverna kan ta till sig information samt att skolan ger eleverna stöd för att klara utbildningens mål. En lyckad pedagogik kan uppfyllas på olika sätt då elevernas behov skiljer sig åt, men en förutsättning är att eleverna ska ha möjlighet till personlig feedback och stöd för att uppfylla utbildningens mål.
Engagerade och kompetenta lärare
För att eleverna ska få givande utbildningar krävs engagerade och kompetenta lärare. Därför är satsningar på kontinuerlig utveckling för lärare avgörande för att upprätthålla kvalitet i skolan. Dessutom anses lärare i friskolor ha bättre förutsättningar att göra ett bra jobb än lärare i kommunala skolor, det visar resultaten i Skolinspektionens årliga skolenkät som besvarats av fler än 45 000 lärare inom grund- och gymnasieskolan.
Genom att fokusera på dessa kvalitetskriterier arbetar Tellusgruppen för att bidra en lärmiljö där eleverna inte bara får den kunskap de behöver, utan också utvecklas till engagerade och ansvarsfulla medborgare.
God dialog med vårdnadshavare
God kommunikation mellan skolan och föräldrarna är en nyckelfaktor för att säkerställa kvalitet i skolan. En bra kommunikation kring elevernas utveckling och en stark involvering av föräldrarna i skolans aktiviteter. God dialog med vårdnadshavare bidrar även till en stödjande gemenskap som gynnar elevernas framgång.
Utveckling och innovation
Varje skola måste följa läroplanen. Med det sagt hindras inte skolor och lärare från att upptäcka nya sätt att förbättra sin undervisning. Detta kan inkludera användning av ny teknik och ny forskning i syfte att underlätta elevernas inlärning, vilket bidrar till att lärandet blir mer relevant och engagerande.
Läs också: Skillnad på friskola och kommunal skola: Vad du bör veta
Vill du veta mer om vad som utmärker en framgångsrik friskola?
I Skolverkets utbildningsguide kan du hitta och jämföra grundskolor.