Vinstbegränsning för friskolor riskerar kvalitet och innovation

Publicerat: 2025-04-07

  

Övrigt, Opinion

Idag presenterades regeringens ”Utredning om vinst i skolan”. Utredningen föreslår långtgående begränsningar för fristående skolor i aktiebolagsform att bedriva verksamhet. Utredningen ställer även högre krav på att friskolor lever upp till kvalitetskrav i undervisningen.

– Om regeringen gör allvar av förslagen riskerar det att slå hårt mot skolsveriges innovationskraft. Ytterst är det barn och elever som drabbas. Förslagen om högre kvalitetskrav är positiva. Men den ökade byråkratiseringen kommer framförallt att drabba små friskolor och därmed göra skolan som helhet fattigare, säger Tellusgruppens vd Bijan Fahimi i en kommentar.

Den statliga utredningen ”Utredning om vinst i skolan” (2025:37) har i dag överlämnat sitt delbetänkande till regeringen. Utredningen föreslår bland annat att vinstutdelning förbjuds i ett antal specifika situationer, till exempel vid kvalitetsbrister, nystartade skolor eller efter ägarbyten. Den föreslår också att varje skolenhet ska särredovisas och vara en egen juridisk person. Utredningen innehåller även förslag om viten vid låg kvalitet och begränsningar i utdelning vid låg kvalitet. 

– Förslagen om ökade krav på kvalitet i verksamheten välkomnar vi. Utredningens förslag att begränsa utdelning för skolhuvudmän som inte håller måttet är i grunden positivt, säger Tellusgruppens vd Bijan Fahimi i en kommentar. 

Det är en förutsättning för kvalitet och utveckling att skolors ekonomi är i god ordning, framhåller Bijan Fahimi. 

– Det är en myt att friskolor har höga vinstmarginaler. Marginalerna i mindre skolor är bara ett par procent, större friskoleföretag kanske når upp till fem procent. Att skolorna bedrivs med vinst är ett uttryck för god kvalitet och en hög effektivitet i verksamheten. Vinsten är nödvändig för buffertar och investseringar, fortsätter Bijan Fahimi, vd för Tellusgruppen.

– Just nu präglas världen av oroligheter på många fronter. Staten och kommunerna behöver därför ägna sin kraft åt yttre och inre säkerhet samt att säkerställa en ekonomi i tillväxt. Friskolor och hela näringslivet är en viktig del av samhället som gemensamt behöver kraftsamla för trygghet och utveckling. Låt oss lägga fokus där istället för att öka byråkratin för friskolorna, säger Bijan Fahimi i en avslutande kommentar.

För ytterligare information
Bijan Fahimi
Vd
bijan.fahimi@tellusgruppen.se
+46 707 167 453