På förskolan Torget är måltiderna en del av pedagogiken: ”Uppmuntrar till samtal” 

Publicerat: 2025-03-17

  

Verksamhet, Övrigt

Måltidspedagogik är en central del av vardagen på förskolan Torget i Rinkeby. Här ses maten inte bara som näring utan också som en viktig del av barnens lärande och sociala utveckling. 

– I många kulturer pratar man inte vid matbordet, men här uppmuntras barnen att delta i samtal och interagera med både pedagoger och andra barn, säger Jurate Wetterberg, rektor på Torget. 

Förskolan Torget ligger mitt i Rinkeby centrum. Här samlas barn och pedagoger med olika modersmål och kulturer, vilket har gjort måltidstillfällena till en viktig del av barnens lärande, både inom språkutveckling och som en möjlighet att integrera med varandra. 

– Måltiderna erbjuder en naturlig miljö för samtal, vilket är positivt för både språkutvecklingen och de sociala färdigheterna. Det är ett tillfälle för barnen att uttrycka sina tankar men också att lyssna på de andra barnen och lära sig av varandra. 

Under måltiderna sitter barn och pedagoger tillsammans vid bordet. Barnen lär sig bordsskick, att visa respekt för andra och att delta i samtal kring dagens aktiviteter, maten som serveras eller olika intressen. 

– Vi vill uppmuntra barnen att känna sig delaktiga och involverade. Ett exempel är att pedagogerna kan inleda samtal genom att fråga vad maträtten heter på barnens hemspråk. Det är något de ofta känner sig bekväma med, vilket öppnar upp för vidare diskussioner.  

För pedagogerna är måltiderna också ett tillfälle att samla in synpunkter från barnen, exempelvis vad de tyckt varit roligt och vad de vill göra mer av, säger Jurate Wetterberg. 

Introducerar barnen för nya matkulturer 

På förskolan Torget läggs stor vikt vid maten som serveras. Förskolan följer Tellusfoods meny med fokus på hälsosam och hållbar mat. Dessutom inkluderas halal-kött i menyn eftersom majoriteten av barnen äter halal. 

– Det är viktigt att barnen introduceras till nya rätter, smaker och matkulturer redan i tidig ålder. Därför serveras en varierande meny med inslag från olika kulturer. Detta är också ett sätt för barnen att lära sig om andra traditioner och länder. 

Arbetet med måltidspedagogik har lett till flera positiva effekter i att prova nya maträtter och lära sig om andra kulturer. Det har även bidragit till barnens språkutveckling och lärande. 

– Torget har fått mycket positiv feedback från skolor om barnens språknivåer. Detta är något vi arbetar med på flera sätt i verksamheten, men måltiderna är en viktig del av lärandet. Därför fokuserar vi på att våra pedagoger ska vara närvarande under måltiderna genom att ställa frågor och få alla barn att känna sig delaktiga och inkluderade i samtalen, säger Jurate Wetterberg.