Hög kvalitet och förbättrad lönsamhet – Tellusbarns utmaningar och möjligheter när barnkullar minskar

Publicerat: 2024-10-02

  

Verksamhet


Tellusgruppen började med Tellusbarn år 2007. Koncernen är idag ett fullfjädrat utbildningsbolag med flera affärsområden. Förskolan är dock förfarande Tellusgruppens största affärsområde med 28 förskolor och en omsättning om ca en kvartsmiljardkrona. Hur ser Bijan Fahimi på barnomsorgens och Tellusgruppen är barnkullarna minskar. 

– Vi ser stora möjligheter i att ta marknadsandelar, när ineffektiva kommuner och mindre aktörer har svårt att vara lönsamma. Detta ger möjlighet till ökat marknadsandelar, säger Bijan Fahimi, vd på Tellusgruppen. 

Tellusgruppens förskoleverksamhet växte med drygt 17 procent förra året. Vilka är de främsta utmaningarna för Tellusbarn och hur arbetar ni med att bemöta dem? 

– En av de största utmaningarna vi står inför är minskande barnkullar på vissa orter, vilket direkt påverkar beläggningsgraden. Det är en trend vi inte kan kontrollera, men vi har åtgärder på plats för att hantera den. Vi arbetar aktivt med ökat kostnadskontroll utan att kompromissa med kvaliteten, och det innebär ibland att vi minskar på vissa ledningsfunktioner när expansionen avtar. Vi har tagit över vissa externa tjänster, som mattransporter, vilket minskar momskostnaderna och gör verksamheten mer kostnadseffektiv. 

–Vi har en stark konkurrensfördel gentemot kommunala verksamheter som ibland saknar effektiviteten som krävs i ett pressat marknadsläge. På längre sikt ser vi att vi har möjlighet att öka vår marknadsandel, på samma sätt som friskolorna gjorde under 90-talets demografiska förändringar inom gymnasiesektorn.

Läs också Tellusgruppen publicerar Kvalitetsrapport för 2023-2024

Bijan Fahimi
Bijan Fahimi, vd Tellusgruppen

Hur arbetar ni med att öka beläggningsgraden på förskolorna? 

– Vårt främsta fokus är att stärka vår lokala närvaro och kommunikation av våra profiler. Vi vill skapa förtroende bland föräldrar och vårdnadshavare genom att marknadsföra våra förskolor effektivt och göra våra tjänster till ett förstahandsval i de områden vi verkar i. Samtidigt satsar vi på att engagera våra medarbetare och förbättra kommunikationen med vårdnadshavarna, vilket vi ser som en nyckel för att bygga långsiktiga relationer och öka beläggningen. 

– Vi har tillfälligt pausat etableringen av nya förskolor. Detta gör att vi kan fokusera på att maximera beläggningen i våra nuvarande enheter och samtidigt undvika de höga uppstartskostnader.

Här kan du läsa mer om våra förskolor.

Vad har ni lärt er från den minskade barnkullens påverkan på gymnasiesektorn som ni kan tillämpa inom Tellusbarn? 
– Vi har tittat noga på hur gymnasiesektorn hanterade en liknande situation under mitten av 90-talet när elevantalet minskade kraftigt. Den största lärdomen därifrån är vikten av att diversifiera och vara flexibel i verksamheten. Tellusgruppen har redan börjat denna resa genom att gå in i grundskolesegmentet och utbildningsresurser. 

– Precis som friskolorna under 90-talet kan vi utnyttja demografiska förändringar till vår fördel genom att öka vår marknadsandel och förvärva mindre aktörer som har det svårt ekonomiskt. Det är också viktigt att anpassa och omförhandla avtal där det finns en obalans i efterfrågan, vilket vi redan gör på flera av våra förskolor.

Krisen kan också skapa möjligheter. Hur ser ni på tillgången till personal och lokaler framöver? 
– Absolut, varje kris innebär också möjligheter, och detta gäller i hög grad för tillgången till kompetent personal. Vi ser att vi kan stärka vår organisation ytterligare genom att attrahera toppkrafter som tidigare kanske varit svåra att få tag på. Vi har redan en engagerad och kompetent personalstyrka, men vi vill bli ännu bättre. Genom att erbjuda inspirerande och attraktiva arbetsvillkor, med goda möjligheter till utveckling och ett positivt arbetsklimat, kan vi positionera oss som en arbetsgivare som lockar de bästa talangerna i branschen. Det ger oss en stark konkurrensfördel. 

– Samtidigt ser vi också möjligheter när det gäller lokaler. Under den här perioden har tillgången till lediga fastigheter ökat, vilket gör det möjligt för oss att successivt optimera och förbättra de lokaler där vi redan bedriver vår verksamhet. Vi kan på ett mer strategiskt sätt anpassa och utveckla våra lokaler för att möta både dagens och framtidens behov. Detta är en viktig del i vår långsiktiga strategi för att säkerställa att vi kan erbjuda både medarbetare och barn en miljö av högsta kvalitet. 

Kommer ni att förvärva fler bolag som driver förskolor framöver? 
– Förvärv är ett viktigt verktyg i vår tillväxtstrategi, särskilt i en tid då marknaden konsolideras och mindre aktörer kan ha det svårt att upprätthålla lönsamhet. Med det sagt, just nu prioriterar vi främst förvärv inom grundskoleområdet. Där har vi ännu inte nått de skalfördelar som vi redan har byggt upp inom förskoleverksamheten. Genom att fokusera på grundskolesegmentet kan vi diversifiera vår verksamhet ytterligare och skapa stabilare intäktsströmmar.

För ytterligare information
Bijan Fahimi, vd Tellusgruppen AB
bijan.fahimi@tellusgruppen.se
+46 707 167 453