Tellusgruppen på DI Debatt

Opinion

”Nu när vi står inför en ny våg av migration till Sverige, är det viktigt att dra lärdom av tidigare erfarenheter och fungerande lösningar. Sedan krigets utbrott har vi från friskolornas sida, både Friskolornas riksförbund såväl som enskilda aktörer, agerat med engagemang för att ta emot och välkomna de flyktingar som lämnat krigets Ukraina. Återigen visar vi att vi inte är en del av problemet utan en viktig del av lösningen. Vi har redan initierat ett antal frivilliga insatser och också börjat förbereda oss för mer långsiktiga, uthålliga och professionella åtgärder.

Hur tänker den socialdemokratiska regeringen hantera den nya situationen? Ska den fortsätta med sin demagogiska retorik och peka på friskolor som Sveriges mest framträdande samhällsproblem? Vill den sittande regeringen verkligen skapa oreda och osäkerhet för de många elever som går i friskolor, när vi nu istället behöver ta fram ännu fler utbildnings- och omsorgsplatser för nyanlända flyktingbarn? Eller ser Socialdemokraterna istället en möjlighet att åstadkomma nationell samling kring skolor och förskolor som erbjuder landets nya och nuvarande barn och ungdomar bra utbildning och barnomsorg?”

Tellusgruppens styrelseordförande Thomas Gür och vd Bijan Fahimi skriver på DI Debatt.

Läs artikeln här